logo

Seksueel getinte opmerkingen in de horeca

Ervaringen
In de horeca werken veel jonge vrouwen die regelmatig te maken krijgen met seksueel getinte opmerkingen van mannelijke gasten. Deze opmerkingen kunnen ongemakkelijk en zelfs kwetsend zijn, maar ze worden vaak afgedaan als 'onschuldig' of 'grappig'. Wij hebben gesproken met verschillende bedieningsmedewerkers die hun ervaringen met ons hebben gedeeld. Hier lees je hun verhalen.

Sarah (18 jaar)

Tijdens mijn tweede week in de horeca kwam er een groep mannen binnen die al een beetje aangeschoten waren. Toen ik hun drankjes bracht, zei een van hen: 'Met zo’n mooi gezicht krijg je vast veel fooien.' Zijn vrienden lachten en hij knipoogde naar me. Ik was net begonnen en wist niet wat ik moest zeggen, dus ik lachte een beetje mee. Maar binnenin voelde ik me echt ongemakkelijk en onzeker. Die opmerking bleef in mijn hoofd hangen, en sindsdien heb ik altijd dat gevoel van ongemak als er grote groepen mannen binnenkomen.

Emma (20 jaar)

Ik werk in een druk restaurant en het gebeurt vaak dat gasten net iets te ver gaan. Op een avond had ik een groep die erg luidruchtig was. Toen ik de drankjes bracht, zei een van de mannen: 'Als je niet zo jong was, had ik je allang meegenomen.' Iedereen lachte, maar ik voelde me misselijk. Ik kon niet zomaar weglopen, dus ik hield het professioneel en deed alsof ik het niet hoorde. Maar het raakte me echt diep. Het was vernederend en ik begon na te denken of ik wel verder wilde in de horeca.

Sophie (19 jaar)

Op een avond had ik een tafel met vier mannen die veel hadden gedronken. Een van hen vroeg me steeds hoe oud ik was en maakte opmerkingen over hoe jong en 'lekker' ik eruitzag. Toen ik hun eten bracht, maakte hij weer een opmerking over mijn uiterlijk en zei dat ik wel een betere baan kon krijgen met mijn looks. Ik voelde me enorm ongemakkelijk en wist niet wat ik moest doen. Mijn collega's zagen het, maar durfden er ook niets van te zeggen. Ik voelde me zo alleen in dat moment.
Deze ervaringen tonen aan hoe groot de impact van zulke opmerkingen kan zijn. Het leidt vaak tot stress en een onveilig gevoel op de werkvloer. Door deze verhalen te delen, willen we laten zien dat grensoverschrijdend gedrag niet thuishoort in de horeca en dat het tijd is voor verandering.